교과과정안내
바이오분자공학전공
구분 | 학수번호 | 교 과 목 | 학 점 | 시간 | 계 |
---|---|---|---|---|---|
공통필수 | JDF500 | 논문지도 | 2 | 2 | 2학점 |
전공선택 | JDF501 | 생화학 | 2 | 2 | 18학점이상 |
JDF502 | 세포생화학 | 2 | 2 | ||
JDF503 | 미생물학 | 2 | 2 | ||
JDF504 | 생물공학 | 2 | 2 | ||
JDF505 | 효소화학 | 2 | 2 | ||
JDF506 | 생리학 | 2 | 2 | ||
JDF507 | 기능단백질체학 | 2 | 2 | ||
JDF509 | 생명정보학 | 2 | 2 | ||
JDF510 | 고급분자생물학 | 2 | 2 | ||
JDF511 | 생물의약공정및검정 | 2 | 2 | ||
JDF512 | 바이러스학 | 2 | 2 | ||
JDF513 | 분자종양학 | 2 | 2 | ||
JDF514 | 면역학 | 2 | 2 | ||
JDF515 | 내분비대사공학 | 2 | 2 | ||
JDF516 | 유전학 | 2 | 2 | ||
JDF517 | 생화학세미나 | 2 | 2 | ||
JDF518 | 생화학및생물공학실험 | 2 | 3 | ||
JDF519 | 약물설계공학및실험 | 2 | 2 | ||
JDF520 | 고급세포생물학및실험 | 2 | 3 | ||
JDF521 | 생명분자유전공학세미나 | 2 | 2 | ||
JDF522 | 산화환원생물학 | 2 | 2 | ||
JDF602 | 유지및계면화학 | 2 | 2 | ||
JDF618 | 기기분석학 | 2 | 2 | ||
일반선택 | 동일학과 및 타 학과에서 선택 | 8학점 |
바이오향료공학전공
구분 | 학수번호 | 교 과 목 | 학 점 | 시간 | 계 |
---|---|---|---|---|---|
공통필수 | JDF500 | 논문지도 | 2 | 2 | 2학점 |
전공선택 | JDF501 | 생화학 | 2 | 2 | 18학점이상 |
JDF503 | 미생물학 | 2 | 2 | ||
JDF505 | 효소화학 | 2 | 2 | ||
JDF510 | 고급분자생물학 | 2 | 2 | ||
JDF521 | 생명분자유전공학세미나 | 2 | 2 | ||
JDF601 | 향료화학 | 2 | 2 | ||
JDF602 | 유지및계면화학 | 2 | 2 | ||
JDF603 | 조향학1 | 2 | 2 | ||
JDF604 | 조향학2 | 2 | 2 | ||
JDF605 | 조향학실습1 | 2 | 3 | ||
JDF606 | 조향학실습2 | 2 | 3 | ||
JDF608 | 향료제조공정학 | 2 | 2 | ||
JDF610 | 정유학 | 2 | 2 | ||
JDF612 | 나노소재과학 | 2 | 2 | ||
JDF613 | 고급조향실습 | 2 | 3 | ||
JDF615 | 향료및향장관련법규 | 2 | 2 | ||
JDF616 | 향료생화학 | 2 | 2 | ||
JDF617 | 피부면역학 | 2 | 2 | ||
JDF618 | 기기분석학 | 2 | 2 | ||
JDF619 | 향료생명공학및실습 | 2 | 3 | ||
JDF620 | 향료마케팅1 | 2 | 2 | ||
JDF621 | 향료마케팅2 | 2 | 2 | ||
일반선택 | 동일학과 및 타 학과에서 선택 | 6학점 |
생명분자유전공학과(Molecular and Genetic Engineering)
바이오분자공학전공(Major in Biomolecular Engineering)
바이오향료공학전공(Major in Bioflavor Engineering)
1. 공통과목
JDA~JDJ500 논문지도(Guidance on Thesis)
석사 학위에 대한 연구내용 및 진행을 지도함으로 논문 제출과 발표를 준비함
This class is designed to discuss and guide the content and progress of Master thesis before submission.
※ 5학기 필수 교과목(전학과)
2. 전공과목
JDF 501 생화학 (Biochemistry)
탄수화물, 단백질, 지질, 핵산의 화학 및 대사, 에너지대사, 효소화학 반응론, 대사의 조절을 학습한다.
Carbohydrate, protein, lipid, chemical reaction mechanism of enzyme, nucleic acid chemistry and its metabolism, energy metabolism, regulatory control of metabolism will be studied
JDF 502 세포생화학 (Cell Biochemistry)
세포의 생화학적, 구조적, 생리학적, 유전적 특성을 분야별로 강의한다.
Biochemistry, structure, physiology, genetics of the cell will be studied
JDF 503 미생물학 (Microbiology)
원핵세포, 고세균 및 진핵세포의 성질 및 생화학적 대사에 대하여 강의한다.
A wide range of knowledge on microbiology will be studied and discussed
JDF 504 생물공학 (Biotechnology)
생물공학 의약품과 생산 공정은 물론 생물공학의 미래에 대해 학습한다.
Lectures will given on biotechnological products and their industrial processes as well as the future of white and red biotechnologies.
JDF 505 효소화학 (Enzyme Chemistry)
생촉매로서의 효소의 본질을 구조와 기능의 면에서 해석하고 생체대사와 효소와의 연관성을 연구한다.
This course introduces characteristics of enzymes and other proteins with emphasis on relationships between protein structure and function, especially chemistry-based procedures.
JDF 506 생리학 (Physiology)
생물의 기관과 세포의 작용, 구조와 기능에 관하여 분자수준에서 강의하고, 최근의 토픽에 관하여 강의한다.
Biological structure and function of organ and cell will be studied with focus on the molecular level
JDF 507 기능단백질체학 (Functional Proteomics)
생체 단백질의 구조, 기능, 상호작용을 총체적으로 연구하는 방법과 최신 경향에 대해 학습한다.
Methodology of structure, function, and interaction of a collective protein pool will studied with focus on recent advances
JDF 508 약물설계공학 (Drug Design Engineering)
약물의 설계에 필요한 기초와 고급지식을 학습한다.
Basic and advanced knowledge of drug design will be studied
JDF 509 생명정보학 (Bioinformatics)
유전자와 단백질 관련 생명공학 자료의 발생, 보관을 이해하고 실제 연구에 이용하기 위한 체계를 학습한다
The generation and processing of biological information on genes and proteins will be studied with focus on practical application on research
JDF 510 고급분자생물학 (Advanced Molecular Biology)
생명체 구성과 생명현상을 분자수준에서 이해하고, 최신의 유전체 역할과 관련된 지식을 습득한다.
Advanced knowledge on the molecular processes and genetic phenomena will be studied with focus on genetic materials, DNA technology, molecular interactions, regulation of genes and gene products, mutation, and application of molecular techniques.
JDF 511 생물의약공정및검정 (Biopharmaceutical Process & Validation)
생물의약품의 생산 공정과 정제공정으로 나누어 살펴보고 최종제품 출시에 필요한 GMP 시설과 규정 그리고 검증에 대한 것을 알아본다.
Production and purification process of biopharmaceutics will be studied with emphasis of GMP facilities and validation
JDF 512 바이러스학 (Virology)
바이러스의 종류, 질병과의 관련성, 바이러스 연구법 등을 학습하고 의학과 생명공학 연구의 도구로서 활용을 토의한다.
Classification and pathology of viruses, their research methodology will be studied with emphasis on medical application and biotechnology
JDF 513 분자종양학 (Molecular Oncology)
암의 종류와 발생기전을 분자적 수준에서 해석하고 암의 연구방법과 치료법에 대해 학습한다.
Cancer pathology, its molecular biology and biochemistry will be studied.
JDF 514 면역학 (Immunology)
생물체의 방어생리기작을 이해하기 위하여 면역의 원리와 연구방법들에 관한 총체적 기초지식을 함양하고, 생명유전공학의 발전을 위한 항체와 백신의 개념과 미래지향적 응용방향에 관한 지식을 습득한다.
The basic information on the principles of immunology and its techniques as well as the advanced knowledge on antibody, vaccine and their application to biotechnology will be taught.
JDF 515 내분비대사공학 (Endocrine & Metabolic Engineering)
인체의 전체의 균형과 조절에 관련되는 내분비계를 신경계와 면역계를 중심으로 살펴보고 질병의 치료를 목적으로 내분비계를 조절하는 기작을 학습한다.
Endocrine system will be studied with relation to nerve and immune system, and regulation of endocrine for disease treatment is also discussed
JDF 516 유전학 (Genetics)
인간을 중심으로 한 개체긴 유전자의 전달현상을 학습하고 일반 생물체에서 유용형질 발현에 관한 유전 원리를 중점적으로 학습한다.
Advanced concepts of transmission of genetic material will be studied with focus on human and medically important organism
JDF 517 생화학세미나 (Biochemistry Seminar)
생화학 및 관련 분야에 관련된 최신의 연구경향을 세미나 하여 학습한다.
Recent knowledge on biochemistry and related area will be discussed
JDF 518 생화학및생물공학실험 (Biochemistry and Biotechnology Laboratory)
생화학 및 생물공학 관련된 실험기술을 실습한다.
Experiment on biochemistry and biotechnology will be practiced
JDF 519 약물설계공학및 실험 (Drug Design & Application Laboratory)
본 강좌는 단백질 구조 연구의 최신정보와 이해를 바탕으로 분자수준의 구조 연구와 신약개발에 대한 전반적인 이론 및 실험을 배우고 제공한다. 또한 이 수업은 재조합단백질, x-ray 결정학, 가상검색 등을 포함한 새로운 원리 및 최신 필수정보를 배우고 실습한다.
This course is to provide novel approaches for drug design and development with new molecular-based drugs, based on information of recent advances and increased understanding in the field of structural biology and biophysics. In addition, this class is to introduce advanced disciplines and essential background knowledge including recombinant proteins, x-ray crystallograhy and virtual design.
JDF 520 고급세포생물학및실험 (Advanced Cell Biology Labroatory)
본 강좌에서는 세포생물학의 기본적인 원리와 더불어 최신 지견을 소개하고 실험실습 연구방법에 적용하고자 한다. 특히, 생명현상의 기초가 되는 세포의 근간을 이루는 세포골격의 구조와 기능, 이의 조절에 관한 이론 강좌와 더불어 세포골격의 발현 양상 및 조절의 변화를 관찰 할 수 있는 세포생물학적인 실험연구 방법을 학생들이 직접 실습함으로써 다양한 연구방법을 습득할 수 있도록 한다.
This course is to provide advanced knowledge as well as basic concepts of cell biology, such as cytoskeletons in terms of their structures, functions, and regulations, which are important components of the cell, the basic unit of the life. This course is also designed to guide students to experience and perform experiments related to cell biology to visualize important cellular components.
JDF 521 생명분자유전공학세미나 (Semminar in Molecular and Genetic Engineering)
본 강좌는 생명분자유전공학관련 최신 연구동향을 소개하는 한편, 과학적 총설논문 작성을 위한 주제를 선정하고, 자료검색과 과학논문작성에 관련된 방법론을 강의한다.
This course is to provide basic guidelines how to select and organize scientific research topics to write a scientific review article.
JDF 522 산화환원생물학(Redox Biology)
본 강좌는 생체 내에서 발생하는 다양한 분자 간 산화 환원에 대한 이해를 바탕으로 활성산소에 의한 산화스트레스의 발생과 이에 대한 방어기전인 항산화시스템을 통한 저항성 획득 그리고 각종 질병발생 및 노화에 있어서 항산화시스템의 중요성에 대해서 다방면의 지식을 제공하고자 한다.
This course first aims to promote a better understanding of redox biochemistry between biological molecules and then to provide knowledge for redox biology inn organism: oxidative stress by reactive oxygen species, defense mechanism by antioxidant systeme, and incidence of various diseases and accelerated aging associated with increased oxidative stress
JDF 601 향료화학 (Chemistry of Flavor & Perfume)
급속한 향료 과학 기술의 진보로 새로운 영역을 개척하는 능력을 배양 할 수 있는 교육과정을 제공한다. 향료물질로서 유효성이 높은 aroma chemicla(향료물질)의 물리적 화학적 성질과 특성을 이해하고 그 원료소재에 대한 aroma chemical의 제법및 용도를 연마한다. 향료 물질의 최신정보와 향료산업에서 잘 이용되어지는 주요 합성반응의 개념을 정립하고 그 mechanism을 이해한다.(즉 산화반응, 환원반응,축합반응, 가수분해, 전위반응, esterification 등)
This course provides a curriculum of cultivating an ability to construct a new field of rapid flavor & fragrance science technology. This lecture have to understand the characteristics and the properties of physical and chemical as well as polish up the use and process of aroma chemical. This course have to acknowledge a recent information of aroma chemical and the common synthesis reaction mechanism used in flavor & fragrance industry. (e.g. oxidation, reduction, condensation, hydrolysis, esterification)
JDF 602 유지및계면화학 (Lipid and Interfacial Chemistry)
지용성인 향료 및 화장품 원료의 가용화 또는 유화의 이론적 배경에 대하여 강의하여 분산계의 기본 성질에 대하여 강의한다.
The goal of the Lipid and Interfacial Chemistry is to provide extensive knowledge in theoretical and practical aspects of lipid chemistry, flavor changes during processing, and surface interactions.
JDF 603 조향학1 (Flavor Compounding Technology)
천연, 합성 향료물질의 물리적, 화학적 특성과 그 향료 물질의 향취를 이해한다. 또한 최신 향료 정보를 제공하고 체계적인 향료의 실제 지식 기반을 구축한 후, 식품 향료를 조합하는 방법, 식품 향료 소재의 Accord에 대해서 이해를 한다.
The purpose of this course is to understand physical characteristics, chemical characteristics, and scents of natural and artificial flavoring materials. This course also gives new information of flavor and construct a practical knowledge base of systematic flavor. Furthermore, it is to provide the method of compounding flavors and the accord of flavor materials.
JDF 604 조향학2 (Fragrance Compounding Technology)
향장품 향료 조향을 위한 주요 펀더멘탈 지식을 습득하고 향수에서 산업용에 이르기까지 향의 체계적 응용을 과학적, 심미적 접근법으로 다룬다. 향료시장의 최신 동향을 바탕으로 원료와 향수의 발달사조를 상호고찰하며 국제표준규격에 부합하는 조향기술을 연마한다.
This course is to provide fundamental basis for fragrance compounding techniques and systematical approaches with scientific and aesthetic methods from perfumes to industrial purposes. Based on Global Standards, this class is to improve compounding techniques by mutual consideration between raw materials and perfumes’historical trends and to introduce information about recent perfumery market trends.
JDF 605 조향학실습1 (Flavor Compounding Practice)
천연 향료물질과 합성 향료물질을 이해하고 그 에 따른 안전성, 안정성 및 법적 규제등을 고려하여 식품향료의 지식 기반을 구축하고, 체계적인 식품향료의 formulation을 할 수 있도록 응용력을 배양 한다.
The purpose of this course is to comprehend natural flavoring materials and artificial flavoring materials. This course also gives the construction of flavoring knowledge base and makes the formulation of systematic flavor by considering safety, stability, and legal regulations.
JDF 606 조향학실습2 (Fragrance Compounding Practice)
향장품 향료 조향의 이론을 바탕으로 체계적인 적용실습을 실시한다. 원료의 관능훈련법을 익히며 대표적 싱글베이스와 향수의 조향실습을 통해 향기패턴을 연구한다. 제품에서의 화학안정성과 규제준수를 고려하며 응용조향을 연마한다. This course is to practice systematic fragrance compounding techniques based on the theory. With evaluation of raw materials, olfactory patterns can be obtained by compounding practice on representative single base and perfume accords. Following the legislation, application compounding practice improves understanding correlation between chemical stability and product condition.
JDF 608 향료제조공정학 (Processing Technology of Perfume & Flavor)
향료를 제조하는데 있어서 체계적인 원료 관리와 제조 공정에 따른 과학적인 시스템을 이해하고, 향료의 품질관리, 위생 안전관리, 제조시설의 환경관리하여 향료 제품의 안전성및 안정성을 확보 할수있는 교육 과정을 제공한다.
Production process of perfume and flavor will be studied with emphasis of GMP facilities and validation.
JDF 610 정유학 (Essential Oil)
조합향료의 중요한 천연 향료 물질인 essential oil의 종류,학명,원산지,제법,채유율,성상과 조합 향료 물질로서 이용하기 위한 향취특성을 체계적으로 이해한다. 그리고 조합 향료에 있어서 천연 정유의 최신 분석에 따른 화학적주요 성분 및 함량에 대해서 과학적으로 접근하여 조합 향료에 있어서 천연 정유의 역할 등의 상호 연관성을 배양 할 수 있는 교육 과정을 제공한다.
This course is to understand plants type, species, origin, process, yield, and appearance of essential oil, the important natural material of compounding flavor and fragrance. It also needs to understand the characteristic of odor through compounding materials.
JDF 612 나노소재과학 (Nano Material Science)
나노 소재의 기본 개념, 종류, 합성 및 응용에 관하여 설명하고 최근의 연구 동향에 관하여 설명한다.
This course provides essential knowledge related to the nanomaterials and their applications.
JDF 613 고급조향실습 (Practice : Advanced Flavor Creation)
조향 실습Ⅰ에서 다루지 못한 추가적인 내용에 대하여 실습한다. 특히 특정 식품에 향이 첨가될 때 주의하여야 하는 원리에 대하여 설명한다.
This course provides the student with an understanding of the formulations and manufacturing processes of a range of key flavored products and also the main factors influencing flavor performance.
JDF 615 향료및향장관련법규 (Regulations in Flavors and Fragrances)
향료 및 향장 혼합물은 식품 혹은 화장품 (향을 포함한 가정용품 포함)의 첨가물로서, 최종 제품인 식품 및 화장품 관련 법규에 의하여 관리된다. 향료 및 향장 첨가물은 사용량이 상대적으로 극히 적어 단순히 “향료” 혹은 “향장”으로 표기할 수 있다. 그러나 향료 및 향장 제품의 생산 및 공급은; 1) 과학적 안전성평가를 기반으로 허가된 물질만을 사용하고, 2) 향 이외의 기능적 효과가 없고, 3) 공인된 품질관리체계 하에 제조되어야 하며, 최근에는 4) 환경 친화적이고 지속 가능한 기술을 적용하도록 개별국가 및 세계적인 관련 법규에 따라 규제된다. 따라서, 본 강의에서는 향료 및 향장에 관한 법규 규정을 강의하고자 한다.
Flavors and fragrances, as additives for food and cosmetics (including household products with fragrances), are regulated under the regulatory schemes of foods and cosmetics. The products containing flavors or fragrances can be labelled as ‘Flavor’ or ‘Fragrances’ since the use of these additives are generally limited at lower doses. However, flavors and fragrances should be manufactured and distributed under the local and/or global regulations; 1) using only approved substances following scientific risk analysis, 2) no additional functions in final products except providing ‘flavor’ or ‘fragrances’, 3) manufacturing under certified quality control systems and 4) applying environment friendly and sustainable technologies. Thus, this course will provide lectures on such regulations in flavors and fragrances.
JDF616 향료 생화학(Flavor Biochemistry)
단백질 구조와 기능의 상관관계 및 어떤 요인들이 효소가 강력한 촉매 역할을 하게 하는지에 대하여 논의하며, 생체내 주요 대사 과정에 대하여도 토의한다.
The focus of this lecture will be on the relationship between protein structure and function and the factors that make enzymes such powerful catalysts. And the characterization of major metabolic pathways will be included.
JDF617 피부면역학(Skin Immunology)
면역학은 피부질환의 병리기전에 근본이 되는 학문임. 따라서 피부에서 발생하는 다양한 생물학적 현상이나 질환발생 등을 이해하기위해 기본이 되는 면역학적 지식을 함양하고 피부 면역에 대한 이해도를 높이는 것이 이 과목의 궁극적인 목표임.
Immunology is the basic subject for understanding etiology of skin-related diseases. Accordingly, we aim to learn skin immunology with a basic knowledge of immunology in order to get better understanding for a variety of biological phenomenon or diseases at the place of skin.
JDF618 기기분석학(Instrumental Analysis for Organic Compounds)
유기분석에 사용되는 대표적인 분광분석 기법인 NMR, IR, MS와 X-ray crystallography의 기본 원리를 이해 하고 spectrum을 해석하여 분자구조분석에 활용한다.
The purpose of this lecture is understanding the basic principles of NNR, IR, MS, X-ray crystallography, which are typical spectroscopic analysis tools used in an organic analysis, and acquiring spectrum interpretation methods to determine molecular structures
JDF619 향료생명공학및실습(Foavor Biotechnology Laboratory)
미생물 또는 효소를 이용하여 향료 원료 물질 또는 중간 물질을 생산하는 원리에 대하여 강의 및 실습한다.
Lectures and experiments on enzymatic and microbial synthesis of flavor compounds.
JDF620 향료마케팅1(Flavors and Fragrances Marketing 1)
식품, 화장품, 생활용품, 의약품, 산업용품 등의 완제품에 주요한 첨가제로서 사용되는 향료에 관하여 향료마케팅을 통해 향료의 국내 및 주요 국가의 시장 현황, 그리고 세계 전체 향료 시장에 대해 분석, 고찰하여 향료의 중요성을 이해한다.
Understanding the importance of flavors and fragrances used as significant ingredients in the end products of foods, cosmetics, households goods, medical products and industrial products by examining and analyzing the trends of the domestic, major countries and the global flavors and fragrances market.
JDF621 향료마케팅2 (Flavors and Fragrances Marketing 2)
식품, 화장품, 생활용품, 의약품, 산업용품 등의 완제품에 주요한 첨가제로서 사용되는 향료에 관하여 향료마케팅을 통해 향료의 국내 및 주요 국가의 시장 현황, 그리고 세계 전체 향료 시장에 대해 분석, 고찰하여 향료의 중요성을 이해한다.
Understanding the importance of flavors and fragrances used as significant ingredients in the end products of foods, cosmetics, households goods, medical products and industrial products by examining and analyzing the trends of the domestic, major countries and the global flavors and fragrances market.