교과과정안내
애그리비즈니스전공
구분 | 학수번호 | 교 과 목 | 학 점 | 시간 | 계 |
---|---|---|---|---|---|
공통필수 | AGB500 | 논문지도 | 2 | 2 | 2학점 |
전공선택 | AGB501 | 식품가격분석 | 2 | 2 |
24학점 이상 (석사학위논문제출자) 30학점 이상 (연구보고서제출자) |
AGB502 | 상품선물옵션거래 | 2 | 2 | ||
AGB503 | 기후변화와농식품산업 | 2 | 2 | ||
AGB504 | 자원·환경경제와산업 | 2 | 2 | ||
AGB505 | 국제상품무역론 | 2 | 2 | ||
AGB506 | 국제통상협상론 | 2 | 2 | ||
AGB507 | 애그리비즈니스데이터분석및예측 | 2 | 2 | ||
AGB508 | 국제금융 | 2 | 2 | ||
AGB509 | 식품마케팅 | 2 | 2 | ||
AGB510 | 식품소비분석 | 2 | 2 | ||
AGB511 | 거시경제학 | 2 | 2 | ||
AGB512 | 산업발전론 | 2 | 2 | ||
AGB513 | 애그리비즈니스생산관리론 | 2 | 2 | ||
AGB514 | 지속가능경영론 | 2 | 2 | ||
AGB515 | 식품안전·건강지속가능경영 | 2 | 2 | ||
AGB516 | 농식품산업이슈와정책 | 2 | 2 | ||
AGB517 | 미시경제학 | 2 | 2 | ||
AGB518 | 애그리비즈니스론 | 2 | 2 | ||
AGB519 | 데이터분석기초 | 2 | 2 | ||
AGB520 | 자원관리론 | 2 | 2 | ||
일반선택 | 동일학과 및 타학과에서 선택 | 6학점 |
애그리비즈니스학과(Agribusiness)
애그리비즈니스전공(Agribusiness)
1. 공통과목
AGB 500 논문지도 (Guidance on Thesis)
석사 학위에 대한 연구내용 및 진행을 지도함으로 논문 제출과 발표를 준비함.
This class is designed to discuss and guide the content and progress of Master thesis before submission.
※ 5학기 필수 교과목(전학과)
2. 전공과목
AGB 501 식품가격분석 (Commodity Price Analysis)
시장가격이 결정되는 과정과 가격의 역할, 제가격의 특징과 이를 분석하는 방법을 배운다.
Price determination and forces affecting agricultural price change, and application to solve empirical problems.
AGB 502 상품선물옵션거래 (Future market and Option Trading)
상품선물 및 옵션시장과 거래에 관련된 기본적인 이해를 제공하기 위하여, 선물거래의 이론, 거래방법, 제 규정 등을 다룬다.
To provide a basic understanding of commodity and option trading, this course covers the theory of futures trading, trading methods, and related regulations.
AGB 503 기후변화와 농식품산업 (Climate Change, Food and Agriculture Industry)
기후변화의 과학적・경제적・사회적 기초 개념을 이해하고 농・식품산업과 관련된 이슈들과 이를 해결하기 위한 다학제간 연구의 필요성을 습득한다. 기후변화로 인한 식량 위기 및 식품안전 문제, 농・식품산업의 이산화탄소 및 메탄 배출 감축 등에 대한 연구들을 소개한다.
This course is an interdisciplinary class which trains students with the skills, tools, policies and social measures to address climate change challenges to agriculture and food industry. It covers research on food security and safety issues caused by climate change, and reduction of CO2 and methane emissions from the agricultural and food industries.
AGB 504 자원・환경경제와 산업 (Resource and Environmental Economics: Issues and Application on Industry)
자연자원의 이용・개발 및 환경문제와 관련된 기초개념과 경제이론을 이해시키고, 이시점간 생물자원과 재생불능자원의 최적배분, 외부성 문제에 대한 접근방안, 환경오염의 유형별 경제분석 및 정책대응 등을 강의한다.
Economic theory and policy in relation to resource and environment; analysis of economic and institutional factors affecting the use and conservation of natural resources; externality and alternative collective action; application of policy tools to intertemporal resource allocation and environmental problems.
AGB 505 국제상품무역론 (International Commodity Trade)
국제상품무역론은 농업과 식품 분야에서 국제무역을 결정하는 원리와 이론을 심층적으로 분석한다. 국제무역 이론으로는 노동생산성과 비교우위에 기반으로 한 리카르도 모형, 단기적 정책 효과를 분석하는데 유용한 표준무역모형, 장기에 부존 자원량의 차이로 무역패턴을 설명하는 헥셔오린 모형, 글로벌 가치사슬과 네트워크 이론 등 현대적인 모형 등을 다룬다. 실증적인 측면에서 무역과 환경, 무역과 성장, 무역과 식량안보 등의 연구를 탐구하고 사례분석을 한다.
This course provides an in-depth examination of the principles and dynamics governing international trade, specifically within the agricultural and food sectors. It addresses key theoretical frameworks including labor productivity and comparative advantage through the Ricardian Model, as well as factor endowments as depicted by the Heckscher-Ohlin Model. Additionally, the curriculum explores the ramifications of trade policies as conceptualized by the Standard Trade Model, alongside contemporary trade theories such as Global Value Chains and Network Theory. The pedagogical approach integrates case studies on pertinent issues like the international trade of plastic waste and challenges in food security. Educational materials are drawn from premier global economic institutions, enhancing the scholarly content.
AGB 506 국제통상협상론 (International Trade Negotiations and Rules)
국제통상협상론은 국제무역 규범 아래 농식품 무역과 국내 산업정책 간 관계를 검토 분석한다. GATT/WTO 협정, 농업협정, SPS 협정, TBT 협정 등의 주요 원칙을 탐구하고 관세와 비관세 장벽을 포함한 주요 무역정책 수단의 경제적 효과를 분석한다. 또한, 무역과 식량안보, 무역과 환경, SPS, 기술장벽 등에 관한 사례분석을 통해 국제무역 규범의 적용과 영향을 검토하고 팀별 무역분쟁 사례분석 과제를 수행함으로써 학습자의 분석 능력을 높이도록 한다.
This course critically examines the interaction between agricultural trade and domestic industrial policy within the context of global trade regulations and rules. It provides a detailed analysis of the economic consequences of major trade policy instruments, including tariffs and non-tariff barriers, while also delving into trade agreements monitored by the World Trade Organization (WTO). The curriculum is structured to incorporate case studies focusing on diverse trade disputes, emphasizing areas such as food security, environmental protection, and the enforcement of Sanitary and Phytosanitary (SPS) measures.
AGB 507 애그리비즈니스 데이터 분석 및 예측 (Agribusiness Data Analysis and Forecasting)
애그리비즈니스 연구를 위한 데이터 분석 및 예측 절차, 방법론 및 응용을 학습한다. 다루는 주제로는 계절성, 성장 및 확산 모델, ARMA, VAR, GARCH, 단위근, 공적분, 인과성, 충격반응 분석, 분산 분해, 상태 공간 모델, 비선형 모델, 표본 내 및 표본 외 예측, 모형 선택, 예측 평가를 포함한다. 궁극적 목표로서 데이터와 컴퓨터 소프트웨어를 사용하여 실용적인 응용을 탐색한다.
The goal of this course is to introduce the procedures, methods, and applications of data analysis and forecasting in agribusiness. Topics covered include seasonality, growth and diffusion models, ARMA, VAR, GARCH, unit root, cointegration, causality, impulse-response analysis, variance decompositions, state space models, non-linear models, in-sample and out-of-sample forecasting, model selection, and forecast evaluation. The ultimate goal is to explore practical applications using real data and computer software.
AGB 508 국제 금융 (International Finance)
개방경제 거시경제 이론을 기초로 국제금융시장의 주요 문제점과 현안을 분석하기 위한 국제금융이론과 경제정책을 탐구한다. 국제자본이동의 결정 요인과 농업 및 경제 성장과의 연관성을 학습한다. 또한 환율이론, 글로벌 자본시장, 개방경제의 통화 및 재정 정책을 학습한다.
This course explores international financial theory and economic policy to analyze major problems and current issues in the international financial market, using open economy macroeconomic theory as a foundation. Topics include the determinants of international capital flows and their connection to agribusiness and economic growth. It also covers macroeconomic and financial issues such as exchange rates, global capital markets, and monetary and fiscal policy in open economies.
AGB 509 식품마케팅 (Food Marketing)
식료품의 유통과 분배에 관련된 일반적인 법칙을 규명하고 이의 사경제적 역할과 국민 경제적 측면에서의 역할을 강의한다.
Organization of market, evaluation of market performance, and marketing regulations.
AGB 510 식품소비분석 (Food Consumption Analysis)
본 코스는 식품소비를 경제학적인 관점에서 이해할 수 있는 이론적⦁실증적 분석틀을 제공하는 것을 목적으로 한다. 본 코스에서는 개인 혹은 가계 단위에서 이루어지는 소비행태를 설명하는 미시경제학적인 이론을 소개하고 식품안전, 이력추적제, 표시제, 외식, 식량안보, 푸드스템프 등 식품소비와 관련된 이슈를 분석하는 이론과 실증모형을 강의한다.
This course provides economic knowledge on the fields of the food consumption and the behaviors in units of consumers, families, or individuals. Theories and empirical examples will be provided throughout the course. This course is composed of two parts. First part deals with basic micoroeconomic theories regarding consumption or consumer behaviors. Second part comprises economics of food consumption. Several important issues will be introduced and theories as well as ethodologies handling these issues will be provided. After completion of this course, students are expected to have better understanding about the consumers and associated economic principles.
AGB 511 거시경제학 (Macroeconomics)
최신의 거시경제학 이론 및 모형에 대해 포괄적으로 학습하고, 거시경제적 논점 및 정책에 관한 고급수준에서 논의한다. 이를 통하여, 현실의 경제현상을 이해하기 위한 경제학적(분석적 및 비판적) 사고를 체득하도록 한다.
This course is a comprehensive survey of contemporary theories and models of macroeconomics. It discusses macroeconomic issues and policies in an advanced level, helping students obtain the economic (analytical and critical) way of thinking in understanding economic events in reality.
AGB 512 산업발전론 (Industry Development)
경제발전의 전망과 정책에 관한 포괄적인 학습을 제공한다. 경제의 다양한 부문과 산업에 대한 논의는 어떻게 관심 부문 또는 산업경제가 발전하는지에 중점을 둔다. 경제지표의 수준과 변동률의 변화와 차이 그리고 관련한 소득분배에의 함의에 초점을 맞추며, 발전 및 성장의 결정요인과 장애요인에 대한 이해를 심화하는 과정이다.
This course aims to provide a comprehensive study of perspectives and policies for economic development. Discussions on various aspects and industries of economies center on the question of how to make them advance further up. In so doing, we try to understand the sources of and barriers to development and growth, focusing on the variations in the level and the rate of change of economic indicators and on the associated income distribution dynamics.
AGB 513 애그리비즈니스 생산관리론 (Agribusiness Production Management)
본 과목은 생산경제학을 애그리비즈니스에 응용하여 농식품기업의 최적의사결정, 공급망관리, 기술개발 등과 관련된 주제를 다룬다.
This course focuses on applying production economics to agribusiness, covering topics such as optimal decision-making, supply chain management, and technology development for agricultural and food companies.
AGB 514 지속가능경영론 (Sustainable Agribusiness)
본 과목은 농식품기업의 친환경 경영, 사회적 책임, 투명한 지배구조 등 지속가능한 애그리비즈니스에 관련된 주제를 다룬다.
This course explores topics in sustainable agribusiness, including eco-friendly management, social responsibility, and transparent governance of agricultural and food companies.
AGB 515 식품안전·건강·지속가능경영 (Food Safety-Health-Sustainability Management)
식품 산업에서의 안전, 건강, 지속가능경영에 대한 주요 이슈와 동향을 다룹니다. 식품 안전 관리 체계, 건강한 식품 개발 전략, 식품 기업의 지속가능경영 사례 등을 살펴본다. 또한 식품 산업이 직면한 도전과 기회요인을 분석하고, 이에 대한 대응 방안을 모색한다.
This course covers key issues and trends in food safety, health, and sustainability management within the food industry. It examines food safety management systems, strategies for developing healthy foods, and cases of sustainability management in food companies. The course also analyzes challenges and opportunities faced by the food industry and explores ways to address them.
AGB 516 식품안전·건강·지속가능경영 (Food Safety-Health-Sustainability Management)
식품 산업에서의 안전, 건강, 지속가능경영에 대한 주요 이슈와 동향을 다룬다. 식품 안전 관리 체계, 건강한 식품 개발 전략, 식품 기업의 지속가능경영 사례 등을 살펴본다. 또한 식품 산업이 직면한 도전과 기회요인을 분석하고, 이에 대한 대응 방안을 모색한다.
This course covers key issues and trends in food safety, health, and sustainability management within the food industry. It examines food safety management systems, strategies for developing healthy foods, and cases of sustainability management in food companies. The course also analyzes challenges and opportunities faced by the food industry and explores ways to address them.
AGB 517 미시경제학 (Microeconomics)
소비자이론, 생산자이론, 자원의 배분 등 미시경제에 대한 전반적인 문제를 다루고 이들 이론의 응용에 대해 강의한다.
A comprehensive survey of microeconomics. Topics include theory of consumption, production, distribution, pricing, and resource allocation.
AGB 518 애그리비즈니스론 (Agribusiness)
농업의 전후방산업을 포함하는 애그리비지니스의 발전과정, 최근동향, 그리고 향후전망 등에 대하여 강의한다.
The course covers the development process, recent trends, and future prospects of agribusiness, including upstream and downstream industries in agriculture.
AGB 519 데이터 분석 기초(Basics of Data Analysis)
데이터 조사 방법론 및 데이터 분석에 필요한 기초 통계의 처리 및 해석 방법을 다루고, 컴퓨터 프로그램을 통해 통계적 추론, 검정, 추정을 학습한다.
Covering methodologies for data investigation and the processing and interpretation of basic statistics necessary for data analysis, this course teaches statistical inference, hypothesis testing, and estimation through computer programs.
AGB 520 자원관리론 (Resources Management)
자연자원의 이용개발보전에 관한 경제이론, 이시점간 자원의 최적배분, 생물자원과 재생불능자원의 최적채굴, 최적자원이용과 열역학법칙등을 강의한다.
Economic theory and policy in relation to natural and environmental resources; analysis of economic and institutional factors affecting the use, conservation and preservation of natural resources; application of policy tools to intertemporal resource allocation and environmental problems.