고려대학교 생명환경과학대학원

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교과과정안내

식품가공학 및 생물공학전공

식품가공학 및 생물공학전공
구분 학수번호 교 과 목 학 점 시간
공통필수 JDA500 논문지도 2 2 2학점
전공필수 JDA111 식품과학특강 2 2 4학점
JDA112 식육과학특강 2 2
JDA312 식품미생물학특강 2 2
JDA314 식품생물공학특강 2 2
JDA320 식중독세균학 2 2
전공선택 JDA113 식품가공학특강 2 2 10학점 이상
JDA115 식품육가공학실험 2 3
JDA116 식품육가공학특강 2 2
JDA117 식품품질및포장학 2 2
JDA118 식품가공학실험 2 3
JDA119 근육식품학실험 2 3
JDA121 식품산업미생물학특론 2 2
JDA311 발효식품학특강 2 2
JDA313 식품미생물학실험 2 3
JDA316 식품유가공학특강 2 2
JDA317 식품생물공학실험 2 3
JDA319 식품공학특론 2 2
JDA321 식품포장공학특론 2 2
일반선택 동일학과에서 자유롭게 선택 12학점

식품생화학 및 안전성전공

식품생화학 및 안전성전공
구분 학수번호 교 과 목 학 위 시간
공통필수 JDA500 논문지도 2 2 2학점
전공필수 JDA213 식품위생안전성특강 2 2 4학점
JDA217 식품독성학특강 2 2
JDA225 식품안전성특론 2 2
JDA315 식품기능성론 2 2
전공선택 JDA114 식품저장학특강 2 2 10학점 이상
JDA211 식품화학특강 2 2
JDA212 식품생화학특강 2 2
JDA214 식품화학실험 2 3
JDA215 식품위생안전성실험 2 3
JDA218 HACCP특강 2 2
JDA219 영양화학특강 2 2
JDA220 응용식품생화학특강 2 2
JDA221 식품생의학특론 2 2
JDA222 식품탄수화물화학 2 2
JDA223 식품첨가물학 2 2
JDA224 식품법규특강 2 2
일반선택 동일학과에서 자유롭게 선택 12학점

식품공학과 (Food Bioscience and Technology)

식품가공학및생물공학전공 (Food Processing and Biotechnology)

식품생화학및안정성전공 (Food Biochemistry and Safety)

1. 공통과목

JDA~JDJ500 논문지도(Guidance on Thesis)

석사 학위에 대한 연구내용 및 진행을 지도함으로 논문 제출과 발표를 준비함
This class is designed to discuss and guide the content and progress of Master thesis before submission.
※ 5학기 필수 교과목(전학과)

2. 전공과목

JDA 111 식품과학특강 (Introduction to Food Science)

식품의 화학적, 생화학적, 미생물학적 및 공학적 기초지식에 대한 이해. 식품과 가공식품 및 유통식품의 개념. 식품산업의 중요성. 특히, 호화, 노화, 산패기구 및 색소물질, 향미물질, 식품 알카로이드에 관한 강의로 구성
This lecture will provide the role of food science in the food industry with an emphasis on the relationship between the raw materials, their basic scientific background, processing technology and processed food products. The concept of foodstuffs and processed foods; the significance of food industry; the development of processed foods; the marketable stability will be discussed. This course will also include a series of lecture covering the aspects of the basic science of process technology on selected theme; gelatinization, retrogradation, rancidity of fats and oils, food pigments, food flavours, and alkaloids in foods.


JDA 112 식육과학특강 (Meat Science)

근육식품을 생산하기까지의 근육의 구조, 조성, 식육의 특성등 전반적인 식육과학에 관한 강의
In-depth discussion of muscle structure, composition, contraction, postmortem events, muscle growth, adipose tissue, connective tissue, tenderness, lipid deterioration, meat color and its measurement, meat microbiology, and meat in human nutrition.


JDA 113 식품가공학특강 (Principles of Food Processing)

식품가공원리에 대한 강의. 식품의 열처리 파라미터(D, Z, F value)에 대한 고찰 및 저온살균, 고온살균, 초고온살균, 열적분리조작(건조, 농축, 증류, 추출), 기계적 분리조작(침전, 막분리, 한외여과, 역삼투, 압착), 혼화공정, 균질화 공정, 분쇄공정등의 이론을 강의.
This course provides students with an understanding of the principles of food processing. The lecture in this course will cover; kinetics of thermal processing including D-value, Z-value, lethality and F-value, commercial sterilization, pasteurisation, UHT, thermal separations(drying, evaporation, distillation, extraction), mechanical separations (sedimentation, membrane technique; UF, RO, exspression), mixing, canning, homogenisation, size reduction, freezing, chilling and freeze drying and baking.


JDA 114 식품저장학특강 (Principles of Food Preservation)

식품의 물리화학적 저장원리 살균, 냉동 및 비열처리에 관한 강의.
Basic principles of food preservation including thermal sterilization, freezing, concentration, non-thermal treatment, and etc.


JDA 115 식품육가공학실험 (Food Meat Processing Lab)

육가공에 응용되는 기초실험.
This course combines lecture and laboratory work including the quality assesment of fresh meat, sausage, ham, bacon, etc.


JDA 116 식품육가공학특강 (Food Meat Processing)

육제품 제조와 관련된 단백질 특성, 결착기작 등의 기초적 특성과 가공공정 및 다양한 육제품에 대한 강의한다.
Included in this course are the scientific background to meat processing. This course concentrates on curing, smoking and fermentation techniques of meats.


JDA 117 식품품질및포장학 (Food Quality and packaging)

식품의 품질을 나타내는 품질요소에 대하여 강의하고, 품질관리방법 및 관련 법규 및 제도, 품질보존을 위한 저장법 및 포장법의 선택방법, 능동적 포장의 이해, 표시기준을 기준으로한 외포장 디자인법에 대하여 강의한다.
This course provides students with an introduction to the principles of thefood packaging with emphasis on the food stability and quality. Factors affecting the food quality, quality of a food in compliance with food laws and stability, and the influence fo packaging on shelf life are presented. Emphasis is onnackaging technologies and materials to extend shelf life of a food. Packaging design, labeling and regulation of food packaging are briefly presented.


JDA 118 식품가공학실험 (Food Procession Lab)

식품가공의 원리에 대한 기초실험. 식품가공학 특강과 연계된 실험교과목.
This course provides students with an understanding of the principles of food processing unit operations using the processing equipments in food pilot plant. This course is an Intergrated mixture of lecture and laboratory work.


JDA 119 근육식품학실험 (Muscle Food Lab)


JDA 121 식품산업미생물학특론 (Food Industrial Microbiology)


JDA 211 식품화학특강 (Food Chemistry)

식품 구성분의 이화학적 성질과 반응 메타니즘에 관한 강의.
Description of physiochemical properties and reactions of major food components, and the mechanisms of their reactions of carbohydrates responsible for food flavors, off colors and losses of nutritional quality


JDA 212 식품생화학특강 (Food Biochemistry)

영양물질의 분해 및 합성대사과정의 반응과 기작에 관한 강의.
Study biological and metabolic pathways of major food components. Role and function of enxymes in biological system are also covered.


JDA 213 식품위생안전성특강 (Food Hygine and Safety)

식품위생에 관한 개념에서부터 식품의 오염원, 식품의 독성물질, 식중독, 식품매개성 질병, 위생관리 등에 관한 강의.
Basic principles, infective transmission, food toxicants, food poisoning, etiology, and hygienic management in food safety


JDA 214 식품화학실험 (Food Chemistry Lab)

식품의 구성물질의 화학적 체계에 대한 기초실험.
Basic food chemistry lab for understanding chemical reactions of food components.


JDA 215 식품위생안전성실험 (Food Hygine and Safety Lab)

식품위생안전과 관련된 신속 검출법 및 병원성균 동정에 관한 실험.
Basic experiments in food safety field including rapid detection methods and isolation and confirmation of foodborne pathogenic bacteria.


JDA 217 식품독성학특강 (Food Toxicology)

식품독성학의 기본개념, 화학독, 독소, 알러지, 면역체계에 대한 개념과 위해평가에 대한 강의.
Toxicants in the food supply: modes of action, toxicant defense systems, toxicant/nutrient interactions, risk assessment.


JDA 218 HACCP특강 (HACCP Management)

식품 안전성을 목적으로 산업체에 효과적인 위해요소 중점 관리제도를 설정하기 위한 강의.
Construction of Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) in food industry.


JDA 219 영양화학특강 (Nuitrition Chemistry)

식품영양성분의 소화, 흡수, 대사 및 식품의 영양적 평가.
Study biology and metabolism of the digestion and absorption pathways. Nutritional evaluation, the relationship between nutrient and chronic diseases are also covered.


JDA 220 응용식품생화학특강 (Applied Food Biochemistry)


JDA 221 식품생의학특론 (Food Biomedical Science)


JDA 222 식품탄수화물화학 (Food Carbohydrate Chemistry)

식품의 주성분인 다양한 탄수화물에 관하여 화학구조, 물리적 특성, 생체기능성 등을 중심으로 강의하며, 의약품, 화장품 등 식품외 산업분야에서의 활용에 관한 최신 연구에 관하여 토의함.
Teach and discuss on the recent research on basic science and technology for food carbohydrates, including the chemical structure, physical properties, biofunctions, as well as utilization in non-food area such as medicines and cosmetics.


JDA 223 식품첨가물학 (Food Additives)

식품에 첨가되는 천연 및 인공 첨가물에 대하여 목적, 기능성, 이화학적 특성, 활용범위, 법적규제 등에 관하여 포괄적으로 강의한다.
Lectures focused on food additives, including the purpose of use, functions, physicochemical properties, food items utilized, and regulations.


JDA 224 식품법규특강 (Advanced Food Sanitation Act and Food Code)

식품위생법, 건강기능식품에 관한 법률, 식품관련법규, 식품공전, 식품첨가물공전, 국제식품규격위원회 (Codex Alimentarius Commission), 국제기구(WHO, FAO, OIE), 식품의약품안전청 및 외국 식품안전관리부서 활동에 관한 강의 및 토의
This course includes a lecture and debates on the following topics; the Food Sanitation Act, Regulations on Statements made for Dietary Supplements, Food Related Laws, Food Code, Food Additives Code and the Activities of Codex Alimentarius Commission, WHO, FAO, OIE, KFDA and food safety authorities in foreign countries.


JDA 225 식품안전성특론 (Advanced Food Safety)

식품안전에 관한 사회적 관심이 점차 증대되고 있다. 본 과목에서는 식품 생산과 관련된 제반 안전성 문제, 위해평가 및 위해관리 방안에 대하여 심층적으로 논의한다.
There are growing interests in food safety. This lecture discusses in depth the food safety issues, the risk assessment, and the risk management covering various safety topics associated with food production.


JDA 311 발효식품학특강 (Food Fermentations)

발효의 원리 및 응용에 관한 강의
Principles and application of fermentation in foods


JDA 312 식품미생물학특강 (Food Microbiology)

식품의 가공 및 저장에 이용되는 미생물의 분류 및 성장생리.
Lectures on the microorganisms and their practical uses including fermentation and preservaton in food industry


JDA 313 식품미생물학실험 (Food Microbiology Lab)

식품에 관련된 미생물의 분류, 동정 및 성장생리에 관한 기초실험.
Lectures and experiments on the classification, identification, growth, and metabolism of microorganisms related foods.


JDA 314 식품생물공학특강 (Food Biotechnology)

최신 생명공학기술의 식품과학 및 식품산업의 응용에 관한 강의.
Application of biotechnology to food science and technology


JDA 315 식품기능성론 (Food Functionalities)

식품 구성성분의 이화학적 성질과 기능성에 관한 강의.
Study the definition, types, and physicochemical properties of nutraceuticals in food and plant materials.


JDA 316 식품유가공학특강 (Food Dairy)

우유의 화학적 조성, 유단백질, 유지방, 염류, 무기질류, 유당, 효소, 발효유의 스타터starter 등에 관한 강의.
Procession Lectures on milk diary foods on the aspects of chemistry and physiology of milk components and microbial properties.


JDA 317 식품생물공학실험 (Biotechnology Lab)

식품과학에서 이용되는 생명공학기술의 기초적인 실제적용을 실험을 통해 습득
Food Practice of technical aspects biotechnology in foods


JDA 319 식품공학특론 (Advanced Food Engineering)

식품 및 생물소재 가공에 필요한 건조공정, 가열살균공정, 증류, 농축공정에 관한 기본 이론과 공정설계에 대하여 강의한다.
Study basic theories and practices for drying and thermal processing, distillation, and concentration in advanced food and biomaterial processes.


JDA 320 식중독세균학 (Foodborne pathogens)

이 강의는 식중독을 유발하는 미생물에 대한 세부적인 정보를 제공하기 위한 목표로 디자인되었다. 이 강의에서는 다양한 종류의 식중독균들, 그들의 특성, 질병의 증상, 검출 방법들, 식중독균 제어를 위한 방법들등이 집중적으로 다루어질 것이다.
This course is designed to introduce detailed information for foodborne pathogenic bacteria. Topics covered in this course are general characteristics of foodborne pathogenic bacteria, symptoms of diseases, detection methods, strategies to prevent those pathognes, etc.


JDA 321 식품포장공학특론 (Food Packaging Engineering)

식품 및 생물공학 산업분야의 포장에서 사용되는 금속, 유리, 종이, 플라스틱필름, 생물고분자 또는 다른 포장재료의 사용시 물리적 특성, 가스투과 특성, 화학적 특성, 미생물적 특성 및 경제적 특성에 대하여 강의한다.
The physical properies, barrier properties, chemical properties, mocrobiological problems and economic problems related to the use of metal, glass, paper, flexible films, biopolymers and other packanging materials in the food and biotecthnological industries.